Afslankproducten

Afslankproducten zijn overal te koop. Maar de producten werken meestal niet en zijn soms zelfs gevaarlijk.

Er is recent weer een waarschuwing uitgegeven voor afslankproducten met de verboden stof sibutramine. Volgens de toezichthouder kunnen de producten ernstige bijwerkingen zoals hartklachten, angst, hoge bloeddruk en duizeligheid veroorzaken. De naam van deze stof is niet vermeld op de aangetroffen afslankproducten.

Er zijn eerder gevaarlijke afslankproducten op de markt gekomen met te hoge doses van allerlei stofjes zoals sibutramine, DNP (2,4-Dinitrophenol), methylfenidaat of EGCG (epigallocatechine gallaat).

Waarom is dit precies gevaarlijk? Een aantal van deze stoffen komt ook voor in geneesmiddelen en sommige van deze stoffen zijn verboden. Je kunt aan de hand van de verpakking niet voorspellen of een supplement zo’n gevaarlijke stof bevat en hoeveel erin zit. Dit brengt risico’s met zich mee omdat men zich niet van de aanwezigheid van deze stoffen bewust is. Dus als je naast de supplementen ook andere geneesmiddelen of te hoge doses gebruikt, of fanatiek sport, kan dit grote problemen opleveren.

Het is dus het meest verstandig om dubieuze voedingssupplementen, afslankproducten, ‘fatburners’, libidoverhogers en sportpreparaten niet te gebruiken. Echte resultaten kun je het beste bereiken met een gezonde, evenwichtige basisvoeding en verstandig sporten. Voor (top)sporters is het belangrijk om alleen middelen te gebruiken die op doping zijn getest via het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT).

terug naar nieuws