Aziatische keuken

Iedereen die het leuk vindt om te kokkerellen heeft weleens iets Aziatisch geprobeerd te maken. Aziatische gerechten hebben een typische smaaksensatie.
De Aziatische keuken omvat de Chinese, Japanse, Indonesische en Indiase keuken. Rijst wordt veel gegeten: basmatirijst in India, jasmijnrijst in Zuid-Oost Azië, langkorrelige rijst in China en korte, rondkorrelige rijst in Japan.

Ook curry wordt veel gemaakt: de Thaise en Indiase curry zijn welbekend. In India, Bangladesh en Pakistan wordt curry vaak gemaakt met yoghurt, terwijl Zuid-India, Sri Lanka en Zuid-Oost Azië vaker kokosmelk gebruiken.

De Aziatische keuken werkt vaak met zoet en zout in 1 gerecht, en maakt veel gebruik van de hartige umami-smaak.

Er zijn steeds meer Aziatische producten die verkocht worden in Nederland.

  • Matcha (Chinees/Japanse oorsprong) wordt gemaakt van in de schaduw geplaatste theeplantjes. De blaadjes worden verpulverd tot poeder. Het smaakt meestal licht bitter, hogere kwaliteit matcha is zoeter. Het wordt gebruikt om thee mee te maken, maar wordt steeds vaker als smaakstof bij het bakken gebruikt.
  • Vijfkruidenpoeder (Chinese oorsprong) is een aromatische specerijenmix. Iedere kok heeft een eigen mix, meestal met steranijs, kruidnagel, kaneel, Szechuan-peper en venkelzaad. De kruidenmix wordt gebruikt voor vleesgerechten.
  • Miso (Japanse oorsprong) is eigenlijk een pasta van sojabonen. Het bevat veel eiwit vanwege de sojabonen. De specifieke smaak is afhankelijk van de specifieke misopasta en de bereiding: er is onder andere witte en rode miso. Miso is het meest bekend vanwege misosoep. Misosoep wordt gemaakt van een bepaald bouillon gecombineerd met miso.
  • Citroengras (van oorsprong uit Indonesië en Maleisië), ook wel sereh genoemd (van het Indonesische serai) is plantkundig gezien een soort gras. De bladeren van de plant worden gebruikt in de keuken. Ze hebben een zure, frisse, citroenachtige smaak. Het is ook in poedervorm verkrijgbaar. Meestal wordt een stuk citroengras meegekookt en weer uit het gerecht gehaald voor het opdienen.
  • Kruiden en producten die daarnaast nog veel worden gebruikt zijn onder andere: Koriander, gember, limoen, sesam(olie), sojasaus, knoflook en lente-ui.

terug naar nieuws

Nog geen klant?

GRATIS DEMO