Beter dan je dacht

Er lijken zoveel producten te bestaan die ongezond zijn. We willen dit eens omdraaien: wat zijn 5 producten die beter zijn dan je dacht?

  1. Popcorn. Popcorn is gemaakt van ma´s, en bevat daarom ook relatief veel vezels voor een snack. Ook met de calorieŰn valt het mee: per portie bevat naturelpopcorn (zonder suiker) slechts 94 kcal. Zelf maken is trouwens ook heel makkelijk: een klein beetje olie in een pan, pofma´s erin en even wachten. Zo heb je ook de hoeveelheid toegevoegd zout of suiker in de hand.
  2. Olijven. Olijven zijn van zichzelf heel slank: 11 kcal en 1,1 gram vet per 5 stuks. Het vet is onverzadigd: de gezonde soort. Zorg wel dat je de olijven in water koopt. Ook zijn olijven zout, dus eet ze niet dagelijks. 
  3. Pasta, rijst en aardappelen. Deze producten komen slecht in het nieuws, zeker voor de mensen die een koolhydraatarm dieet volgen. Dat is jammer, want deze producten zitten bomvol vitamines en mineralen. Zilvervliesrijst bevat vitamines B1, B3 en B6, en zelfs ijzer en magnesium. Aardappels bevatten vitamine C, B6, en foliumzuur. Pasta bevat calcium, ijzer, magnesium, foliumzuur en vitamine B6. Ook is wetenschappelijk bewezen dat volkorenpasta, zilvervliesrijst en aardappelen een verlagend effect hebben op het risico op hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes type 2. 
  4. Soja. In soja zitten veel eiwitten Ún ijzer, daarom wordt het veel gebruikt als basis voor vleesvervangers. Er moet nog meer onderzoek gedaan worden naar de langtermijneffecten van soja, maar het lijkt erop dat het boontje beschermt tegen borstkanker en hart- en vaatziekten. 
  5. Koffie. Twee tot vier kopjes per dag (gefilterde) koffie lijken een beschermend effect te hebben tegen hart- en vaatziekten, beroertes, diabetes type 2, leververvetting, galstenen en een aantal soorten kanker. Ook voor cafe´nevrije koffie geldt dit.

terug naar nieuws