Bruin vet

Vetrolletjes zijn gewoon vet, denken we vaak. Maar zo simpel is het niet, er zijn meerdere soorten vet in het lichaam. Hoe zit dat precies?

In het lichaam wordt vet op meerdere manieren opgeslagen, met name in wit vet, maar ook in beige vet en bruin vet. Wit vet is de echte opslag. Witte vetcellen bevatten bijna geen functionele onderdelen, de cellen zijn gevuld met puur vet. Vet wordt in de cellen opgeslagen na een overschot aan brandstof, en weer uit de cellen gehaald bij een tekort. Een beetje wit vet is noodzakelijk voor de organen, maar een teveel kan schadelijk zijn.
Bruin vet is anders: in bruine vetcellen zitten mitochondriŽn, in tegenstelling tot wit vet. De mitochondriŽn zorgen ervoor dat bruin vet er bruin uitziet, en de mitochondriŽn zorgen ervoor dat de cellen hard meewerken in het lichaam. Bruin vet wordt gebruikt voor het produceren van lichaamswarmte, en daarom is bruin vet juist heel gezond. Bruin vet kan zelfs leiden tot gewichtsverlies. Beige vet is een tussenvorm tussen bruin vet en wit vet. Het bevat ook mitochondriŽn, maar niet zoveel als bruin vet.

Babyís hebben meer bruin vetweefsel dan volwassenen, het weefsel bevindt zich vooral rond de ruggenwervels en tussen de schouders. Bij volwassenen bevindt het zich vooral rond het hart en de organen. Het bruine vet wordt vooral actief als je het koud hebt: na elke dag 2 uur in een ruimte van 17 graden doorbrengen zonder extra truien of jassen. Hierdoor wordt er meer energie verbruikt. Als je niet houdt van kou is er een ander middeltje wat bruin vet activeert: capsaÔcine uit scherpe pepers.

Het is nog niet bewezen dat zoín methode definitief zorgt voor gewichtsverlies bij mensen met overgewicht, vermoedelijk worden er niet heel veel extra calorieŽn verbrand. Uiteindelijk komt het neer op een goede energiebalans: een hoger energieverbruik dan de energie-inname zal leiden tot gewichtsverlies.

terug naar nieuws