Cranberry's en genezing

Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, een blaasontsteking. Niet altijd is helemaal duidelijk hoe men dit heeft opgelopen maar vaak gaat het om een bacteriŽle infectie. Om dit te voorkomen drinken mensen cranberry sap of slikt men supplementen, maar werkt dit eigenlijk wel?

Veenbessen, oftewel cranberryís, staan bekend om hun preventieve werking tegen een blaasontsteking. Om effectief te zijn moeten cranberrysupplementen per dagdosis minimaal 36 milligram proanthocyaniden bevatten, dat is uit diverse onderzoeken zo gebleken.

Amerikaanse onderzoekers van het New York Presbyterian Hospital en de Rutgers University van New Jersey hebben zeven verschillende supplementen geanalyseerd. Zij kwamen erachter dat slechts twee daarvan de werkende stof bevatten. De andere pillen hadden geen of nauwelijks effect.

Bij de supplementen die in Nederland verkrijgbaar zijn wordt op de verpakking niet vermeld hoeveel proanthocyaniden ze bevatten. Soms wordt wel een percentage genoemd maar dit is voor veel mensen onbegrijpelijk.
Let dus goed op welk supplement je tot je neemt en vraag bij twijfel altijd advies aan een arts.

terug naar nieuws