Detoxen

‘Detoxen’ is tegenwoordig een bekende term. Maar wat is het, en is het nodig?

In de alternatieve geneeskunde heeft het woord ‘detox’ eigenlijk niet één betekenis. Een detoxkuur zou in ieder geval gifstoffen uit je lichaam verwijderen. Zo’n detoxkuur kan bestaan uit alleen maar speciale detoxthee en sapjes maar kan ook bestaan uit onbewerkte en gezonde voeding.

Er is tot nu toe weinig onderzoek verricht naar detoxen. De onderzoeken die er zijn, zijn vaak kleinschalig en worden wetenschappelijk niet onderbouwd.

Sommige mensen voelen zich beter tijdens een detoxkuur maar dat komt simpelweg doordat tijdens een detoxkuur slechte eetgewoonten even geen kans krijgen of doordat deze mensen zijn afgevallen. Ook laten detoxers vaak de alcohol een week of langer staan. Dat kan eveneens een reden zijn waarom ze zich beter voelen. Bij een extreme detoxkuur met alleen detoxthee en groentesappen krijg je vaak te weinig van sommige voedingsstoffen binnen. Dit kan zelfs ten koste gaan van je gezondheid.

Het onafhankelijke Engelse instituut Sense about Science onderzocht eerder vijftien detoxproducten en concludeerde dat fabrikanten de ontgiftende werking van hun producten niet kunnen waarmaken.

De milde vorm van detoxen, die bestaat uit het eten van onbewerkte en gezonde voeding, is uiteraard prima. Je eet bijvoorbeeld geen bewerkt vlees en zorgt dat je veel groenten en fruit binnenkrijgt. Dit hoeft niet per se een kuur te zijn: je kunt het prima in je dagelijkse leven toepassen en er een leefstijl van maken.

terug naar nieuws