Dorstgevoel

Er wordt weleens gezegd dat honger- en dorstgevoel verward kunnen worden. Is dat zo en hoe werkt dat?

Vanuit wetenschappelijke literatuur is het niet bewezen dat deze verwarring tussen het honger- en dorstgevoel voorkomt. Er zijn daarentegen veel individuele anekdotes te vinden.

Hoe zit het nu echt? Het is wél aangetoond dat de relatie tussen eten en hongergevoel, en de relatie tussen drinken en dorst bij mensen in de huidige maatschappij niet goed werkt. Het gebeurt vaak dat mensen eten terwijl ze geen honger hebben of niet eten terwijl ze wel honger hebben. En hetzelfde gebeurt met drinken en dorst.

Er is tegenwoordig veel voedsel beschikbaar, er zijn overal reclames en op elke straathoek is eten of drinken te koop. Daardoor ontstaat een fenomeen wat ‘hedonische honger’ heet. Hedonische honger is te beschrijven als dénken dat we honger hebben terwijl we vooral zin hebben in iets lekkers. Snacks zijn tegenwoordig zó lekker gemaakt dat stoppen met eten moeilijk is ondanks dat er geen echt energietekort in het lichaam is.

Om overeten te voorkomen is het belangrijk om goed op te letten. Drink voldoende en eet gezonde maaltijden. Vermijd verleidingen zoveel mogelijk. Dat vermindert de kans op onnodig eten en drinken.

terug naar nieuws