Een hoge eiwitinname verbetert gezondheid spieren

Een hoge eiwitinname door consumptie van welke eiwitbron dan ook, plantaardig of dierlijk kan bijdragen aan spiersterkte.
Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat de spierkracht verbeterde en het spierweefselgehalte toenam bij de onderzoekspopulatie door dierlijke of plantaardige proteïnen in de voeding.

‘We weten dat voedingseiwitinname spiermassa en spierkracht kan doen toenemen. Alleen wisten we tot nu toe niet of de éne eiwitbron beter is dan de andere om optimale resultaten te behalen’, zegt Kelsey Mangano, assistent professor Nutritional Science aan de Universiteit van Massachusetts Lowell.
Uit de resultaten bleek dat 82 procent van de deelnemers de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 0,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht haalde. Er was geen verschil tussen plantaardige en dierlijke eiwitbronnen en de bijdrage aan spiergezondheid.

‘Dat het niet uitmaakt van welke bron het eiwit komt om spiermassa of spierkracht te verbeteren is belangrijk voor voorlichting aan ouderen. Deze doelgroep heeft geen behoefte aan een gecompliceerde uitleg om de eiwitinname te stimuleren. Er bestaan geen specifieke eiwitrijke voedingsmiddelen die minder of beter bijdragen aan gezonde spieren.’

‘Ook voor topsporters hebben de uitkomsten gevolgen, omdat deze doelgroep een specifieke hoeveelheid eiwitten voorgeschreven wordt voor optimale prestaties.’

‘De invloed van eiwitten zijn wel afhankelijk van veel andere factoren’, voegen de onderzoekers toe, zoals ‘de zuurtegraad van het dieet en de aanwezigheid van andere voedingsstoffen: calcium, magnesium en vitamine D.’

terug naar nieuws