Een bijzonder afslankmiddel

Er zijn honderden afslankmiddelen bekend, maar dit is wel de meest bijzondere. Met behulp van poeptransplantaties zou obesitas genezen kunnen worden.
Het blijkt dat mensen met obesitas niet altijd juiste bacteriŽn in de darmen hebben. Door deze darmbacteriŽn over te plaatsen zou de darmflora van de obese patiŽnt verbeteren. Het overplaatsen kan heel gemakkelijk door wat ontlasting van de donor in te spuiten of in een pil in te nemen.

De ingreep is heel simpel, en is al een gebruikelijke methode voor andere ziektes. Mensen met een overgroei van de bacterie Clostridium difficile krijgen al een fecale transplantatie om de zeer ernstige diarree te verhelpen. Ook mensen met de ziekte van Crohn kunnen met zoín behandeling verlichting krijgen.

Voor obesitas wordt nog onderzocht of de methode echt werkt en of dit op grote schaal toegepast kan worden. Het nadeel is namelijk dat de effecten na een tijdje lijken te verminderen. Een leefstijlverandering blijft dus altijd nodig.

Het doneren van materiaal is ook mogelijk, in Nederland gaat dit via de NDFB. Als je een vegetariŽr of veganist bent heb je waarschijnlijk een bijzonder goede darmflora, dus ben je extra waardevol. In Amerika kun je zelfs een vergoeding van 40 dollar (34 euro) per donatie ontvangen.

terug naar nieuws