Ga gezonder eten

De juiste motivatie is een goede basis om gezonder te gaan eten. Maar hoe houd je het vol? Er zijn vier manieren om met kleine stappen gezonder te gaan eten.
De Schijf van Vijf is een weergave van het ideale menu volgens het Voedingscentrum. Het maakt niet zoveel uit waar je mee begint, elke aanpassing van je huidige menu is een stap in de goede richting.
Zo zijn er stappen die vrij makkelijk realiseerbaar zijn.

1. Gewoon ergens beginnen
Elke dag 3 koppen thee, een extra stuk fruit of een vaste visdag. Begin vandaag met een verandering waarvan je denkt dat je hem op de lange termijn vol kan houden. Helemaal gewend? Neem dan een nieuwe stap.

2. Eet minder producten die niet in de Schijf van Vijf staan
Als je volgens de Schijf van Vijf eet, blijf je in balans. De producten die niet in de Schijf van Vijf staan kunnen er wel bij, zolang je er niet te veel van eet en niet te vaak.
Misschien kun je deze producten omruilen voor een gezonder alternatief? Kies een ruil die geen moeite kost en die je lang vol kan houden. Havermout koken om er pap van te maken als ontbijt is misschien wel erg hip en smakelijk, maar niet zo handig als je moeite hebt met opstaan. Een betere optie is dan om je dagelijkse witte boterhammen om te ruilen voor een volkoren variant. De Schijf van Vijf biedt volop gezonde producten die bij jouw smaak en leefstijl passen.

3. Herken verleidingen en valkuilen
Word je wel eens verleid om koeken te kopen door de geuren bij de bakker, kun je geen gebak weigeren op een feestje, omdat dat onaardig zou zijn, of word je bij de bioscoop getriggerd 2 keer zoveel popcorn te kopen omdat het maar een euro extra kost? Ongezonde verleidingen zijn overal om ons heen en be´nvloeden de keuzes die we maken.

4. Grip op je eten
Je weet vast nog wel wat je gisteren hebt gegeten. Maar hoeveel zout en suiker zat er in de kant-en-klare pastasaus? Hoeveel gram groente zat er doorheen? En hoe gezond is dat pakje tussendoorkoekjes nou eigenlijk? Als je weet wat je eet, wordt gezond kiezen makkelijk. Lees het etiket, hou een eetdagboek bij of kook zonder pakjes.

terug naar nieuws