Hardlopen op muziek

Prestatieverbetering door muziek houdt wetenschappers al lang bezig. Het lijkt erop dat de muziek zelf én het soort muziek inderdaad invloed hebben op prestaties bij het hardlopen.

Muziek kan het gevoel van vermoeidheid verminderen en dat zorgt ervoor dat je een training langer volhoudt. Tijdens het hardlopen kan muziek op twee manieren gebruikt worden: als achtergrondmuziek of als tempobepaler voor je pasritme. Wanneer je de muziek gebruikt als achtergrondgeluid werkt het meer als afleiding: het tempo maakt dan niet zo veel uit.

Als je muziek gebruikt om je passen synchroon mee te laten lopen is niet alleen het muziektempo belangrijk maar ook de melodielijnen en de tekst van een nummer. Te rustige muziek zoals van Bob Marley of muziek die teksten bevat zoals ‘slow’ of ‘easy’ werken dus minder goed bij een hardlooptraining.

Heb je je pasritme gevonden, dan kun je daar je muziek bij uitzoeken. Een vierkwartsmaat werkt het beste omdat dit een duidelijke beat geeft. Je gaat daardoor grotere passen maken en dus sneller lopen. Bij een driekwartsmaat wisselt de focus per been met de beat: dit maakt het moeilijker om het ritme van de muziek te vinden en is dus minder geschikt voor het hardlopen.

Op internet kun je veel muzieksoorten vinden in allerlei tempo’s en melodielijnen voor bij je training. Een mooie manier om jezelf extra te kunnen stimuleren tijdens het lopen!

terug naar nieuws

Nog geen klant?

GRATIS DEMO