Helpen sportvoedingsproducten beter presteren?

Sportdranken, -repen en -gels kunnen handig zijn voor intensieve sporters om vocht en energie binnen te krijgen tijdens langdurige trainingen of wedstrijddagen. Intensief wil zeggen als je langer dan een uur sport. Voor de meeste sporters zijn het echter alleen maar extra calorieŽn die je niet nodig hebt.

Om te sporten heb je energie nodig. Eet je volgens de Schijf van Vijf dan hebben de meeste mensen automatisch voldoende energie om te sporten. Als je langdurig intensief sport, verbrand je veel energie en raakt je energievoorraad snel uitgeput. Om ervoor te zorgen dat je je energie op peil houdt moet je tussendoor koolhydraten binnenkrijgen. Dit kan gewoon met bijvoorbeeld brood of fruit. Als dat niet lukt kunnen sportdranken, -repen of -gels handig zijn.

Deze sportvoedingsproducten bevatten energie en dus calorieŽn. Bijvoorbeeld, in sportdranken zitten al snel tussen de 130 en 200 kilocalorieŽn per flesje. Zeker als je wilt afvallen, zijn dit alleen maar extra calorieŽn die je moet verbranden. Daarnaast kunnen sportdranken de opname van vocht bevorderen, energie leveren en helpen de verliezen aan mineralen, zoals natrium aan te vullen.

Naast energie heb je vocht nodig. Als je lichaam een tekort heeft aan vocht, heeft dit negatieve gevolgen voor je sportprestatie. Tijdens een lange, intensieve training of wedstrijd kun je veel vocht verliezen door zweten. Bij grote inspanning en bij hogere temperaturen kan dit oplopen tot 1 tot 2 liter per uur. Voldoende drinken is vůůr, tijdens en nŠ het sporten dan dus van groot belang. Met water kun je dat vocht weer aanvullen.

terug naar nieuws