Jongere hersenen door gezonde voeding

Bij het ouder worden hoort helaas ook dat je hersenen minder “fit” zijn. Niet alleen vanwege de leeftijd maar ook door slechte voeding kan de conditie van onze hersenen verslechteren. Wetenschappers van de Rush University schatten dat oudere volwassenen die een gezond voedingspatroon volgen, hersenfuncties hebben die 7,5 jaar jonger lijken. De groep van senioren die aan dit onderzoek deelnam, had een gemiddelde leeftijd van 81 jaar.

Volgens de onderzoekers bestaat een gezond voedingspatroon uit het eten van onder andere;
- volkorenproducten
- groenten
- regelmatig een handvol noten
- bonen (minstens 3 keer per week)
- kippenvlees (minstens 2 keer per week)
- vis (minstens 1 keer per week)

Dit voedingspatroon staat bekend als het MIND-dieet en is een combinatie van het mediterraan dieet en het DASH-dieet, dat méér fruit, groenten, granen, vis, gevogelte, bonen, zaden en noten en mínder zout bevat. Door afwisseling in voeding, de pure producten en een evenwichtig dieet blijven niet alleen ons lichaam maar ook onze hersenen in een goede conditie. Uiteraard is het daarnaast ook belangrijk je hersenen te blijven “gebruiken”. Door oefeningen te doen in de vorm van quizzen en puzzels blijven we onze hersenen trainen.

Vermijd ook voedingsmiddelen die minder gezond zijn, zoals rood vlees, harde margarine (transvetten), volvette kaas, gebakjes en snoep, gefrituurd voedsel en fastfood.

terug naar nieuws