Kettlebellen

Kettlebells worden in sportscholen en CrossFit-boxen veel gebruikt. Wat is de geschiedenis en waarom zijn ze nuttig?
Een kettlebell is een gewicht dat lijkt op een kanonskogel met een handgreep. Het wordt gebruikt voor krachttraining. Veelvoorkomende gewichten van kettlebells zijn: 8, 16, 24, 32, 40 en 48 kilogram.

De kettlebell werd eeuwen geleden al gebruikt in Rusland voor allerlei trainingsdoeleinden, vooral sporters en militair personeel trainden ermee. Daar komt ook de tweede naam van de kettlebell vandaan: girya.

Omdat de kettlebell geen symmetrische gewichtsverdeling heeft wordt deze anders gebruikt dan traditionele dumbbell-gewichten. Typische kettlebell-oefeningen maken gebruik van zwaaiende bewegingen. Dit zorgt voor een training van diverse spiergroepen tegelijk. Veel traditionele oefeningen kunnen ook gedaan worden met kettlebells.

Er zijn ook een aantal gevaren aan deze populaire gewichten.
Zwaaiende bewegingen moeten beheerst worden uitgevoerd en de houding moet correct zijn. Onjuist uitgevoerde bewegingen zijn een gevaar voor de gewrichten en rug. Ook zijn het natuurlijk zware gewichten die veel schade kunnen aanrichten aan mensen en de omgeving als ze vallen of uit de handen schieten.

Zolang men een redelijke beginconditie heeft (redelijke spierkracht, goede gewrichten en genoeg core-stabiliteit om bijvoorbeeld een plank uit te voeren), de oefeningen aangepast zijn aan het niveau en de oefeningen gecontroleerd en goed uitgevoerd worden kan kettlebellen een leuke afwisseling van de workout zijn. Zorg ervoor dat er een geoefende instructeur is om advies te geven.

terug naar nieuws

Nog geen klant?

GRATIS DEMO