Maag

Een van de belangrijkste organen wat betreft eten is je maag. Maar wat weet je hier eigenlijk van? In dit artikel lees je alles over je maag.

Je maag is heel rekbaar. Leeg ziet het eruit als een platte zak van ongeveer 20 centimeter lang, als hij helemaal gevuld is kan hij wel rekken tot een halve meter lang! Er past tot drie liter voedsel en vocht in, wat ongeveer drie uur in de maag blijft. Daarna wordt het in porties van theelepeltjes doorgestuurd naar de darmen. Een bekende fabel is dat je maag uitrekt als je te veel eet. Mensen met overgewicht hebben gťťn grotere magen dan slanke mensen. Je maag krimpt wel minder makkelijk naar zijn oude vorm als je vaak te veel eet, maar dit is slechts een kwestie van uren of dagen. Het gevoel dat je maag krimpt of rekt heeft het meest te maken met je maaghormonen die een signaal sturen dat je honger hebt of vol zit, en dit is vooral te beÔnvloeden door gewenning.

Je maag maakt ongeveer anderhalve liter zuur maagsap aan per dag. Dit helpt het eten te verteren, maar ook om de meegekomen bacteriŽn te vernietigen. Dit maagsap wordt gedeeltelijk weer opgenomen in je darmen.
Het is erg zuur, maar dat is ook nodig. Daarom heeft je maag een speciaal slijmvlies om zichzelf te beschermen. Als dit slijmvlies beschadigt krijg je soms maagzuur, oprispingen, misselijkheid of pijn. Pijnstillers zoals ibuprofen en diclofenac beschadigen het slijmvlies, waardoor het geen slimme keus is als je last hebt van je maag. Paracetamol mag wel.

Brandend maagzuur is een klacht die erg vervelend is, en die uit je maag komt. De afsluiting tussen je slokdarm en je maag is dan niet optimaal. Daardoor komt het zure maagsap uit je maag af en toe teveel naar boven, wat klachten veroorzaakt. Het spiertje dat de toegang afsluit werkt soms niet goed omdat overgewicht de maag in een verkeerde positie drukt, en alcohol en roken kunnen dit spiertje verslappen.

Hoe kun je een maag gezond houden? Eet gezond, drink geen alcohol en rook niet, en zorg voor een goed gewicht. Deze gewoontes helpen bij de meeste kwaaltjes.

terug naar nieuws