Magnetrons

Zijn magnetrons eigenlijk schadelijk? Er gaan een heleboel argumenten heen en weer, maar hier maken we nu dan echt een einde aan, want eten bereiden in magnetrons is niet schadelijk voor de gezondheid.

Op zichzelf is het een logische gedachte: er wordt gebruik gemaakt van straling, wat over het algemeen schadelijk is. En het eten is zó snel klaar, dat kan niet goed zijn. Maar dit is dus niet waar.

De straling die een magnetron gebruikt valt in een bepaalde categorie, namelijk ‘niet-ioniserende straling’. Het ‘niet-ioniserend’ betekent dat de straling geen deeltjes (DNA, vitamines, vezels of mineralen) kan kapotmaken of veranderen. Alles blijft dus zoals het was. Het enige wat niet-ioniserende straling doet, is deeltjes heel snel laten bewegen. En dat betekent dat voedsel warm wordt, dat de voedingswaarde gelijk blijft en dat er geen kanker kan worden veroorzaakt. Het deurtje en de rest van de behuizing van de magnetron houden de straling tegen, zodat gebruik veilig is. De schade die mensen kunnen krijgen van magnetrons komt over het algemeen doordat de deurtjes kapot zijn. De brandwonden die mensen dan krijgen komt door de straling die alles heet maakt wat het aanraakt.

Het feit dat eten zó snel klaar is in een magnetron is juist positief. Als eten lang wordt gekookt, of als er veel water wordt gebruikt, sijpelen de voedingsstoffen weg. In een magnetron kook je vaak met weinig water en voor een heel korte tijd. Dus koken met een magnetron is in veel gevallen zelfs beter dan traditioneel koken.

terug naar nieuws