Voor het eerst in 4 jaar wordt er meer brood verkocht!

Uit recente cijfers is gebleken dat de verkoop van brood voor het eerst in vier jaar weer is gestegen. Jarenlang was alleen maar een daling te zien.

De verkoop van brood werd alleen maar minder. Vermoedelijk ligt dit aan gezondheids- en leefstijlboeken als 'Broodbuik' en de 'Voedselzandloper'. In deze boeken wordt benadrukt dat we tarweproducten zouden moeten mijden omdat die niet goed zijn. Daarnaast heeft de opkomst van glutenvrije en koolhydraatarme diėten de verkoop van brood weinig goeds gedaan.

Deze trend begint nu terug te lopen benadrukt IRI-directeur Sjanny van Beekveld bij de NOS. 'In de nieuwste Schijf van Vijf komt brood ook weer positief naar voren.'

Ruim 80 procent van de broodverkoop vindt plaats in de supermarkten. De laatste tijd zijn er ook grote spelers in die markt erg actief met diverse vers aanbiedingen in de schappen. Dit zou mede een oorzaak kunnen zijn van de groeiende verkoop van het brood.

Wel of niet gezond?
De vraag of brood nu wel of niet gezond is, houdt dieetgoeroe's, voedselwetenschappers en consumenten al jaren bezig. Door voedselblogs en leefstijlboeken vinden gezondheidsclaims een weg naar het publiek.

Wetenschappers zijn het niet altijd met elkaar eens en voedingswetenschap is een ingewikkeld vakgebied. 'Studies spreken elkaar tegen en pas na lange tijd en veel onderzoek komt soms een klein effect bovendrijven', schreef wetenschapsjournalist Ellen de Visser vorig jaar in De Volkskrant. Brood is een belangrijke voedingsbron aanbevolen door het Voedingscentrum.

terug naar nieuws