Menukaarten

In Nederland is het ongebruikelijk dat de voedingswaarde van gerechten in restaurants op het menu staat. Maar het zorgt wťl dat je betere keuzes maakt.

Uit eten is lastig als je op je gezondheid wil letten. De geheime sauzen en onduidelijke bereidingswijzen zorgen ervoor dat je niet weet wat er in je eten zit. In restaurants wordt vaak meer zout en meer vet toegevoegd zodat het eten smaakvoller is.

Uit onderzoek blijkt dat mensen niet kunnen inschatten hoeveel calorieŽn, vet, verzadigd vet en zout een gerecht bevat. De gehaltes wordt vaak onderschat, zodat mensen meer ongezonde voedingsstoffen en calorieŽn binnenkrijgen dan ze dachten. Dit kon wel oplopen tot twee keer zoveel calorieŽn dan verwacht!

In Amerika staat bij steeds meer restaurants de voedingswaarde wťl op de menukaart. Dit zorgt ervoor dat gasten slimmere keuzes maken, maar ook dat de restaurants eten gezonder gaan bereiden. In Nederland gaan we steeds vaker uit eten, dus het is belangrijk dat we ook bij etentjes bewust blijven van wat we innemen.

Het is belangrijk om de cultuurverschillen ook te noemen. In Amerika is het gebruikelijker om eten bij een restaurant gedeeltelijk mee naar huis te nemen. De porties lijken daarom groter, maar het is niet de bedoeling om alles in 1 maaltijd op te eten. In Nederland zijn we hier nog niet aan gewend en eten we de volledige portie op die vaak groter is dan we thuis zouden eten.

terug naar nieuws