Overwerken

Overwerken is ongezond en zorgt voor stress. Nu blijkt dat het ook nog eens het risico op diabetes verhoogt. In Canada werden 12 jaar lang ruim 7000 werknemers gevolgd.

Vooral bij vrouwen is het risico hoger. Vrouwen die meer dan 45 uur per week werken hebben 51% meer kans op diabetes type 2 vergeleken met hun collega’s die 35-40 uur werken. Dit hogere risico is gecorrigeerd voor andere factoren, zoals het gewicht, roken en beweging.

Het lijkt erop dat het gezinsleven hier invloed op heeft. De vrouwen uit het onderzoek die ook kinderen jonger dan 12 jaar hadden, hebben een hoger risico op diabetes. Volgens onderzoekers is de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen een verklaring hiervoor. Vrouwen nemen nog steeds veel huishoudelijke en gezinstaken op zich. Dit kan ook leiden tot stress.

Vrouwen in het onderzoek doen vaker zittend werk. Slechts 8% van de vrouwen doet een deel van het werk staand of wandelend, maar bij mannen is dit bijna een derde.

De ongezonde gevolgen van heel hard werken worden steeds duidelijker. Lange werkweken werden eerder al in verband gebracht met depressies, angstaanvallen, obesitas, alcoholisme en hart- en vaatziekten.

terug naar nieuws