Slaaptekort en minder weerstand

Volwassenen die minder dan 5 uur slapen per nacht zijn zeer waarschijnlijk vatbaarder voor verkoudheid en luchtweginfecties.

Amerikaanse onderzoekers koppelden gegevens over slaap van ruim 22.000 mensen aan de data over verkoudheid, long- en oorontstekingen. De groep die minder dan 5 uur sliep had 19% kans op dergelijke infecties. De kans is 15% voor mensen die gemiddeld 7 uur per nacht slapen.

In een laboratoriumstudie werden mensen na hun normale nachtrust blootgesteld aan een verkoudheidsvirus. Wie weinig sliep had vier keer meer kans om verkouden te worden. Een slaaptekort lijkt invloed te hebben op het immuunsysteem, de hormoonhuishouding en het hart.

De gevolgen van een slaaptekort zijn wel vaker onderzocht. Zo is er ook aangetoond dat een slechte nachtrust zorgt voor een verstoorde eetlust. Dit heeft te maken met de signalen die door de zenuwen worden afgegeven maar niet op een juiste manier worden verwerkt door de hersenen waardoor je “honger” hebt. Maar ook heeft het tot gevolg dat men ongezonder gaat eten en minder zin heeft om te bewegen.

terug naar nieuws