Suiker en cholesterol

Er is veel geschreven over hart- en vaatziekten, cholesterol en vetten. Maar wat heeft suiker voor rol in dit verhaal?

Al langere tijd is bekend dat onverzadigd vet goed is voor onze hart en vaten en verzadigd vet minder goed. Onverzadigd vet haal je bijvoorbeeld uit vette vis, olie, noten en avocado en verzadigd vet zit onder andere in harde margarine, vlees en veel soorten koek en cake.

De laatste tijd is er steeds vaker discussie over verzadigd vet: hoe slecht is het nu eigenlijk voor ons cholesterol? Uit meer en meer onderzoek blijkt dat het vooral afhankelijk is van waarmee je de verzadigde vetten vervangt. Dit is waar suiker in beeld komt.

Het lijkt erop dat als je verzadigd vet vervangt door producten met suiker, dit niet het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet lijkt wél een positief effect te hebben. Het vervangen van boterhamworst (veel verzadigd vet) door vruchtenhagel (suiker) werkt dus niet. Het vervangen van boterhamworst door 100% pindakaas (veel onverzadigd vet) is wel een goede vervanging.

Dit betekent niet dat suiker slecht is: volkoren graanproducten en fruit worden door het lichaam uiteindelijk omgezet in ‘suiker’ maar passen wel in een gezonde voeding. Deze producten bevatten namelijk veel vezels, vitamines en mineralen en de suikers (koolhydraten) in deze producten worden onder andere gebruikt als brandstof voor spiercellen en hersencellen. Suiker wordt wel een probleem wanneer je het eet als toevoeging in voedingsmiddelen. De verhouding tussen suiker en goede voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen raakt dan uit balans.

Eet dus volop groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten en vis en vermijd bewerkte producten met veel toegevoegde suikers en verzadigd vet!

terug naar nieuws

Nog geen klant?

GRATIS DEMO