Suikervervangers

Je wordt er dik van en het is slecht voor je tanden. In sommige landen, zoals in Groot-BrittanniŽ, bestaat zelfs een suikertaks. Tegelijkertijd zijn we gek op suiker en kunnen we er maar moeilijk mee stoppen. Veel producenten zijn bezig om suiker in producten te verlagen of zoeken alternatieven maar suikervervangers lijken ook niet geweldig. Wie de perfecte suikervervanger vindt is binnen: iedereen wil een zoet product dat niet ongezond is.

Het is complexer dan het lijkt. De perfecte suikervervanger is natuurlijk, heeft een gewone zoete smaak zonder bij- of nasmaakjes, heeft geen of weinig calorieŽn en is makkelijk te gebruiken. Want suiker heeft nog meer functies: in ijs maakt suiker het ijs zachter zodat het schepbaar is. Zonder suiker is ijs keihard. Ook in bijvoorbeeld baksels maakt suiker luchtig.

Er is geen enkel alternatief bekend dat alle eigenschappen van suiker heeft. Stevia heeft een bittere nasmaak, honing bevat evenveel calorieŽn en maakt deeg niet luchtig, en acesulfaam-K is chemisch geproduceerd. Andere alternatieven zijn nog niet voldoende onderzocht qua gezondheid, of nog niet goedgekeurd door de Europese Unie (die E-nummers uitdeelt wanneer een stof als veilig is beoordeeld).

Misschien is er ook helemaal geen probleem: er is niets mis met suiker, zolang we het maar spaarzaam gebruiken.

terug naar nieuws