Sushi onder de loep: Eťn derde van de bezorgsushi is niet hygiŽnisch

Veel sushi die bezorgd wordt bevat te veel bacteriŽn die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, blijkt uit een test van de Consumentenbond. Van de 20 geteste zaken ging 31 procent de mist in.

Wie eet het niet? Onbeperkt sushi in een restaurant of lekker laten bezorgen op de bank met Netflix aan. Nederland eet de laatste jaren massaal sushi. Het heeft inmiddels de bitterbal verdrongen. Uit een onderzoek van de Consumentenbond (augustus 2015) kwam naar voren dat de kwaliteit van sushi in veel Ďall-you-can-eatí restaurants in Nederland zwaar onder de maat is. De meeste gerechten zijn niet vers en vaak laat de algehele hygiŽne te wensen over. Uit een nieuwe test blijkt nu dat ook bezorgsushi te veel bacteriŽn bevat, niet van de vis zelf, maar doordat er niet hygiŽnisch mee wordt gewerkt. Denk aan het gebruik van vuile snijplanken of het te lang bewaren van de vis. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat Šlle sushi niet hygiŽnisch is, want tweederde van de onderzochte zaken was dat wel. Bovendien is het onderzoek alleen in enkele grote steden uitgevoerd. Tenslotte wordt je niet direct ziek van een paar bacteriŽn, dus laten we niet panieken met zijn allen.

Hoe zit het met de sushi zelf? Is dat gezond?
Als we aan sushi denken dan denken we met name aan de ingerolde variant. Deze is gemaakt van azijngezuurde en gezoete rijst, met nori (zeewiervel) en (rauwe)vis, ei, groenten of vlees. Andere varianten zijn, sashimi (enkel rauwe vis), temaki (sushi in een zakje), nigiri (sushi op een bedje van rijst) en zo kunnen we nog even doorgaan. Vaak wordt sushi gedoopt in sojasaus met voor de liefhebber van pittig eten wat wasabi (pittige groene pasta van mierikswortel).

Sushi is een bron van gezonde voedingsstoffen, zoals omega 3 vetzuren en eiwit. Het is tegelijkertijd ůůk een bron van ongezonde voedingstoffen, zoals suiker en zout. De sushirijst wordt lekker plakkerig doordat er suiker aan wordt toegevoegd. Dat vertellen ze je er natuurlijk niet bij als je een lekkere rol besteld. Dan is sushi ook nog eens enorme caloriebom.

In 1 stukje California roll bevat ongeveer 33 kcal. Hoeveel eet jij er bij een hele maaltijd?
Je kunt het aantal calorieŽn beperken door soep, salade en groenten naast de sushi te eten. Ook erg lekker voor de variatie!

terug naar nieuws