Vasten

Vasten is een populair onderwerp als het gaat om voeding en gezondheid. Helpt het bij afvallen?

Vasten staat ook wel bekend als intermittent fasting. Hierbij wordt er een langere periode niet gegeten en is er een korte tijdsperiode waarin wel mag worden gegeten. Bekende varianten zijn: om de dag vasten of het 16-8 systeem: 16 uur vasten, daarna 8 uur waarin je mag eten.

De theorie achter intermittent fasting is dat het lichaam is gemaakt om soms langere tijd niet te eten. Bepaalde processen in het lichaam komen op gang tijdens het vasten omdat het lichaam geen eten meer hoeft te verwerken. Hierdoor zou veroudering worden vertraagd en ziektes worden voorkomen.

Vasten kan leiden tot afvallen. Als een mens minder calorieŽn binnenkrijgt dan zijn of haar lichaam nodig heeft wordt er gewicht verloren. Het is moeilijk om dagelijks genoeg gezonde vitamines en mineralen binnen te krijgen als er een strenge vorm van intermittent fasting wordt gevolgd dus het wordt aangeraden dit niet zomaar te proberen.

Gegevens over de langetermijneffecten van intermittent fasting op gezondheid en ziekterisico zijn beperkt. Het is dan ook niet mogelijk om aan te geven of intermittent fasting op de lange termijn gezondheidsrisicoís of gezondheidswinst oplevert.

terug naar nieuws