Vijgen-ijs

De vijg is een van de oudste vruchten die we kennen. Het is een bijzondere vrucht omdat die eigenlijk binnenstebuiten groeit. Wist je dat de kleine zaadjes eigenlijk de samengegroeide bloemen en zaden van de vijg zijn? Een vijg kan wel honderden tot duizenden zaadjes bevatten. Per 100 gram leveren ze veel vezels: bijna 10 gram. Een vijg bevat 45 kcal, wat relatief weinig is vergeleken met ander fruit (een appel levert bijvoorbeeld 72 kcal).

IngrediŽnten voor 4 personen
250 gram vijgen
250 gram Griekse yoghurt 0%
1 eetlepel suiker of zoetstof (stevia)
2 eetlepels pistachenootjes

En zo maak je het:
Snijd de vijgen klein (met of zonder schil, proef eventueel eerst wat je lekkerder vindt) en vries bijna alles in. Bewaar een paar stukjes als garnering. Als ze helemaal bevroren zijn, voeg de vijgen met de yoghurt toe aan de blender. Blend niet te hard of te lang. Als je het ijs nog te dun vindt kun je het nog een halfuurtje in de vriezer zetten.
Serveer met gepelde en verkruimelde pistachenootjes en het restantje vijgen.

Variatietips:
Vijgen smaken ook heerlijk met pecannoten, gekaramelliseerd met sinaasappelsap, of met kruiden (vooral lavendel, rozemarijn of kardemom). Zo kun je met de vijg zonder moeite een gezond, culinair toetje op tafel zetten wat zeker indruk gaat maken!

Voedingswaarde:
Per portie bevat dit recept: 125 kcal, 6 gram eiwit, 16 gram koolhydraten, en 3 gram vet.

terug naar nieuws