Vleesverspilling

We verspillen veel voedsel. Nederlandse huishoudens verspillen gemiddeld 41 kilo per persoon per jaar. Vlees speelt hier een grote rol in, we consumeren minder dan de helft van een dier.
Jaarlijks eten we gemiddeld 38 kilo vlees per persoon. We kopen als consument gemiddeld 50 kilo vlees per jaar. Dat houdt in dat we maar driekwart daadwerkelijk consumeren. Een deel hiervan wordt voor of bij de bereiding weggegooid en de rest blijft als restjes achter op het bord.
Daarnaast is er weinig vraag naar orgaanvlees als niertjes, lever, tong of hart. Dit wordt door supermarkten daarom niet tot nauwelijks verkocht. Orgaanvlees is te vinden bij de ambachtelijke slager.

Zwezerik
De zwezerik is een klier tussen het borstbeen en de luchtpijp en is een echte delicatesse. Het heeft een zachte, fijne smaak en wordt meestal gebruikt van het kalf. Een gefrituurde of gebakken zwezerik is overheerlijk.

Niertjes
Niertjes van kalveren, lammeren, schapen of varkens worden ook gebruikt. Klassiek worden kalfsniertjes gebakken met mosterd of sherry en hierbij geldt dat ze altijd goed moeten worden schoongemaakt.

Lever
Lever is één van de meest gegeten organen, en dan met name die van kippen, varkens, koeien, ganzen en eenden. De bekendste gerechten zijn foie gras en paté. Bak de lever niet te hard en houd het mooi rosé. Er zitten geen extra gifstoffen in lever en nieren, wat vaak ten onrechte gedacht wordt.

Tong
Tong smaakt heel zacht en romig, en is niet te vergelijken met lever of niertjes. Meestal wordt de tong van de koe gebruikt, en het moet lang worden gekookt.

Maag
Ook de maag wordt soms gegeten en is stevig vlees met een zachte smaak. Hierbij gaat het meestal om die van runderen, varkens, lammeren, schapen, eenden of kippen, en van elk dier smaakt de maag een beetje anders.

Bloed
Bloedworst is één van de bekendste gerechten gemaakt van een orgaan en heeft een vrij sterke smaak. Het wordt veelal in plakjes gebakken en geserveerd met appel

Resten en botten kunnen gebruikt worden om bouillon van te maken. Zelfgemaakte bouillon zit boordevol nuttige voedingsstoffen en bevat veel minder zout.

terug naar nieuws

Nog geen klant?

GRATIS DEMO