Waarom je vaker karnemelk moet drinken

Karnemelk wordt wel eens vergeten maar is een gezonde variatie op melk of yoghurtdrink. Het is onderdeel van de ĎSchijf van Vijfí van het Voedingscentrum. Karnemelk heeft veel gezondheidsvoordelen. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

1. Gezonde darmen
Karnemelk bevat gezonde melkzuurbacteriŽn die een positief effect op de darmbacteriŽn hebben. Deze helpen bij de vertering van voeding, kunnen ontstekingswaarden verlagen en beschermen tegen darmziektes zoals darmkanker.

2. Beter te verdragen dan melk bij lactose-intolerantie
Lactose-intolerantie betekent dat het lichaam melksuiker, oftewel lactose, moeilijk kan verdragen. Zure gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt en karnemelk bevatten minder lactose, omdat een deel van de lactose al is verteerd door de bacteriŽn. Hierdoor worden deze producten vaak beter verdragen dan de normale Ďzoeteí melk.

3. Het zou huidzuiverend werken
Ben je verbrand door de zon? Smeer er karnemelk op! Al jaren wordt melkzuur uit gefermenteerde producten zoals karnemelk en yoghurt gebruikt tegen huidirritaties zoals zonverbranding en hyperpigmentatie. Er is nog geen wetenschappelijk bewijs voor maar het proberen waard.

4. Laag vetgehalte
In karnemelk zit minder dan 1% vet. Dat wil zeggen dat het een mager melkproduct is en daardoor weinig calorieŽn levert. 1 Glas karnemelk van 200ml levert 62kcal. Dit past goed in een gezond voedingspatroon. 
Recepttip: Ontbijtshake met karnemelk
IngrediŽnten voor 1 shake: 150ml karnemelk, 1 kleine banaan, 3 eetlepels havermout, ijsklontjes.
Doe de banaan, ijsblokjes en karnemelk in een blender en mix het tot een glad geheel.

240kcal
8g eiwit
43g kh
2g vet

terug naar nieuws