Waarom worden we rood van het sporten?

Als we sporten zijn we vaak niet op ons best. Zwetend, hijgend puffend en vaak met een rood hoofd, maar hoe komt dit?

De rode kleur die ons gezicht krijgt tijdens inspanning komt van het bloed dat onder onze huid stroomt. In onze wangen hebben we kleine bloedvaten waar het bloed doorheen gaat. Bij de een zijn er meer van deze bloedvaten dan bij de ander. Hierdoor heeft ook niet iedereen evenveel last van een rood gezicht tijdens het sporten.

Op het moment dat we gaan sporten, gaat ons bloed sneller stromen. Dit gebeurt omdat er dan meer zuurstof rondgepompt moet worden in ons lichaam. Met name bij grote spiergroepen is het belangrijk dat er voldoende zuurstof aanwezig is. Om af te koelen stroomt er ook bloed naar de huid. Hoe meer we nu trainen hoe meer bloedvaatjes aangemaakt worden in de spiergroepen die we aanpakken. Daarom zien we dat atleten die goed getraind zijn, bij flinke inspanningen, minder snel een rood gezicht krijgen.

Wat kun je doen tegen een rode blos?

Belangrijk is om voldoende te drinken zodat door te zweten ons lichaam af kan koelen. Sporten in een koele ruimte helpt ook. Wil je na je training zo snel mogelijk van je rode kleur af zijn, dan is het belangrijk om niet direct onder een warme douche te springen.

terug naar nieuws