Zin in een lichte, voedzame soep? Deze gezonde aspergesoep is romig zonder room, rijk aan smaak en staat snel op tafel. Perfect als lunch of voorgerecht.
Ingrediënten (4 porties)
• 500 g groene asperges (houtige uiteinden verwijderd)
• 1 middelgrote ui, fijngesnipperd
• 2 teentjes knoflook, fijngehakt
• 700 ml groente- of kippenbouillon (zonder toevoegingen)
• 1 middelgrote aardappel of 100 g bloemkoolroosjes (voor binding)
• 1 el olijfolie
• Peper en zout naar smaak
• Optioneel: 100 g magere kwark of 50 g hüttenkäse voor extra romigheid en eiwit
• Garnering: aspergetips, tuinkers of peterselie, scheutje citroensap
Bereiding
1) Snijd de asperges in stukjes (bewaar de tips voor de garnering). Schil en blok de aardappel (of gebruik bloemkoolroosjes).
2) Fruit ui en knoflook 2–3 minuten in olijfolie op middelhoog vuur.
3) Voeg aspergestukjes (zonder tips), aardappel/bloemkool en bouillon toe. Laat 10–12 minuten zacht koken tot alles gaar is.
4) Kook de aspergetips 2 minuten mee in de laatste minuut óf blancheer ze apart voor een frisse bite.
5) Pureer de soep glad met een staafmixer. Breng op smaak met peper, zout en een scheutje citroensap. Roer optioneel kwark of hüttenkäse erdoor voor extra romigheid.
6) Serveer met aspergetips en kruiden als topping.
Tips & variaties
• Eiwitboost: roer vlak voor serveren 1–2 el edelgistvlokken of extra hüttenkäse door de soep.
• Mealprep: maak een dubbele portie en vries per kom in – handig voor drukke dagen. Handige bespaartips vind je in Gezond budgetproof eten.
• Seizoensbewust: lees wanneer groente loont om biologisch te kiezen in Deze producten koop je biologisch.
• Eet met aandacht: geniet rustiger (en vaak minder) met de inzichten uit Mindful maaltijd.








