Zin in carrot cake als ontbijt? Met deze voedzame ontbijttaart krijg je de warming spices van carrot cake, maar dan met gezonde ingrediënten zoals wortel, havermout en magere zuivel. Fijn voor een drukke ochtend: bak ’m de avond ervoor en je hebt meteen meerdere porties klaar.
Wil je meer weten over hoe je een stevig, uitgebalanceerd ontbijt samenstelt? Lees dan ook Gezond ontbijten doe je zo!
<4>Dit maakt ’m een topontbijt
- Vezelrijk door havermout en geraspte wortel: helpt bij verzadiging.
- Eiwitten uit eieren en (plantaardige) kwark/yoghurt: ondersteunt herstel en spieropbouw.
- Heerlijke specerijen (kaneel, speculaaskruiden) geven die échte carrot-cake smaak zonder overtollige suiker.
Ingrediënten (1 taart, ca. 8 stukken)
- 200 g fijne havermout (of havermeel)
- 200 g geraspte wortel (fijn)
- 2 middelgrote eieren
- 250 g magere kwark of dikke yoghurt (plantaardig kan ook)
- 60 ml (plantaardige) melk
- 50 g ongezoete appelmoes of 2 el honing/ahornsiroop
- 40 g rozijnen of gehakte dadels (optioneel)
- 40 g walnoten of pecannoten, grof gehakt (optioneel)
- 1,5 tl bakpoeder + 0,5 tl baking soda
- 2 tl kaneel + 1 tl speculaas-/pumpkin spice
- 1 tl vanille-extract
- Snuf zout
- Olie of bakspray voor de vorm
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 °C (boven-/onderwarmte). Bekleed een ronde springvorm van 20–22 cm met bakpapier en vet de randen in.
- Maal de havermout kort in een keukenmachine tot meel (of gebruik havermeel). Meng in een kom: haver(meel), bakpoeder, baking soda, kaneel, specerijen en zout.
- Klop in een andere kom eieren, kwark/yoghurt, melk, appelmoes (of honing), en vanille tot een egaal mengsel.
- Spatel de geraspte wortel door het natte mengsel. Voeg daarna de droge ingrediënten toe en meng kort tot een beslag. Spatel eventueel rozijnen/dadels en noten erdoor.
- Giet in de vorm en strijk glad. Bak 35–40 minuten tot een prikker er schoon uitkomt.
- Laat 10 minuten in de vorm afkoelen, verwijder de rand en laat verder afkoelen op een rooster. Snijd in 8 punten.
Light “frosting” (optioneel)
Meng 150 g magere kwark met 50 g light roomkaas en 1 tl honing/ahornsiroop + snuf kaneel. Smeer dun over de afgekoelde taart.
Variaties & tips
- Glutenvrij: gebruik gecertificeerd glutenvrije havermout.
- Meer eiwit: voeg 20–30 g neutrale of vanille eiwitpoeder toe en iets extra melk tot dezelfde dikte.
- Geen oven? Bak als muffins: 18–22 min op 175 °C.
- Mealprep: bewaart 3 dagen afgedekt in de koelkast of 2–3 maanden in de vriezer (per stuk invriezen).
Zin in nog een ontbijt-klassieker uit de oven? Probeer ook ons bananenbrood. Liever iets luchtigs uit de koekenpan? Dan zijn deze pompoen pannenkoeken een aanrader.
Serveeridee
Lekker met een lepel kwark, extra kaneel en wat gehakte walnoten. Voor frisse zoetheid kun je er een paar blauwe bessen of stukjes appel bij geven.








