Wie zegt dat lekkernijen niet gezond en feestelijk tegelijk kunnen zijn? Deze koekjes zijn gemaakt van havermout en gedroogd fruit en zijn een heerlijk alternatief voor de traditionele kerstkoekjes.
Ingrediënten (voor 12–16 koekjes)
- 100 gram havermout (glutenvrij indien nodig)
- 60 gram amandelmeel
- 60 ml kokosolie, gesmolten
- 60 ml honing of ahornsiroop
- 5 ml vanille-extract
- 40 gram gedroogde cranberries, fijngehakt
- 40 gram gedroogde abrikozen, fijngehakt
- 40 gram gehakte noten (bijv. amandelen of walnoten)
- Snufje zout
- Optioneel: geraspte sinaasappelschil voor extra smaak
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- In een grote kom meng je de havermout, amandelmeel en een snufje zout.
- Voeg de gesmolten kokosolie, honing (of ahornsiroop) en vanille-extract toe. Meng goed door elkaar.
- Voeg de fijngehakte gedroogde cranberries, gedroogde abrikozen en gehakte noten toe aan het mengsel. Roer goed door.
- Als je van sinaasappelsmaak houdt, voeg dan ook wat geraspte sinaasappelschil toe aan het deeg.
- Neem kleine hoeveelheden van het deeg en rol ze tot kleine balletjes. De grootte van de balletjes is afhankelijk van hoe groot je de uiteindelijke koekjes wilt hebben. Leg de balletjes op de met bakpapier beklede bakplaat en druk ze voorzichtig plat met je handpalmen.
TIP: wil je ze ophangen? Gebruik je duim of een klein rond voorwerp om voorzichtig een gat in het midden van elk koekje te drukken.
- Bak de koekjes in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 10–12 minuten, of tot ze licht goudbruin zijn. Laat ze 10 minuten afkoelen.
Voedingswaarde (per koekje)
143 kcal
12,5 gram koolhydraten
3 gram eiwit
9 gram vetten
Meer lezen
Zoete aardappel- en bloemkoolsoep ·
Tropical smoothie bowl ·
Mexicaanse salad jar