Zin in iets fris en lichts op warme dagen? Deze zomerse yoghurt parfait is klaar in 5 minuten, vol kleur en crunch, en ideaal als ontbijt, tussendoor of snel dessert.
Basisrecept (1 glas)
Ingrediënten:
150–200 g (Griekse) yoghurt of magere kwark • 1 hand vers zomerfruit (aardbei, blauwe bes, framboos of mango) • 2–3 el knapperige granola of noten • 1 tl honing of ahornsiroop (optioneel) • snufje citroenrasp of vanille
Zo maak je ’m:
Schep laagjes yoghurt, fruit en granola in een glas. Werk af met honing en citroenrasp. Serveer direct voor extra crunch.
3 zomerse variaties
- Aardbei-basilicum: aardbeien in plakjes + een paar fijngesneden basilicumblaadjes + vanille.
- Tropisch mango-kokos: blokjes mango + kokosschaafsel + limoenrasp.
- Bosbes-citroen: blauwe bessen + citroenrasp + verkruimelde walnoten.
Extra eiwit & slimme swaps
- Ruil yoghurt in voor magere kwark voor meer eiwit per portie.
- Lactosevrij nodig? Kies lactosevrije yoghurt of een romige sojayoghurt.
- Suikervrij? Laat de honing weg en gebruik extra fruit of kaneel.
Handige tips voor op warme dagen
- Vries fruit 30 minuten aan voor een “semi-frozen” parfait die extra verfrist en langduriger vult.
- Mealprep: hou granola apart in een bakje, zo blijft alles knapperig tot het eetmoment.
- Nóg meer ochtendenergie? Check deze ideeën voor een energieboost zonder cafeïne.
Bewust genieten
Eet rustig en in laagjes: een minuutje stilstaan bij geur, kleur en textuur maakt je portie verrassend verzadigend. Meer hierover lees je bij mindful eten. Wil je afwisselen met een ander fris ontbijt? Probeer ook eens de ultieme ontbijt bowl.